Moc maści ozonowej


Choć maść ozonowa jest bardzo dobrze znana, to nie każdy użytkownik zdaje sobie sprawę, w jak ciekawy sposób produkowany jest ten specyficzny produkt. Nie każdy wie, że w proces powstawania maści zaangażowany jest ozon (odmiana tlenu).

Jak powstaje maść ozonowa?

Zarówno maść ozonowa, jak i inne produkty oparte na ozonie, powstają w podobny sposób. Wszystkie te niezwykle popularne dziś preparaty powstają w wyniku tzw. reakcji ozonowania (w przypadku maści ozonowej ozonowaniu poddawana jest oliwa z oliwek). W składzie INCI składnik ten zapisywany jest jak: olive oil, ozonide. W ten sposób wtłoczony zostaje ozon, który w oliwie i całej maści utrzymywany jest w postaci bardzo stabilnych związków, określanych mianem ozonków.


Zwykle ilość ozonu w oliwie po procesie ozonowania wynosi do około 50%. Co ciekawe, wraz ze wzrostem czasu ozonowania, w olejach poddawanych ozonowaniu dochodzi do stopniowego spadku liczby podwójnych wiązań, a następnie w produkcie pojawia się 1.2.4-trioksan (ozonku), który to jest głównym związkiem odpowiedzialnym za antybakteryjne właściwości ozonowanych olejów.

Właściwości ozonków

Ozonki są związkami bardzo stabilnymi, dzięki czemu też nie ulatniają się one z oliwy ozonowanej czy z maści ozonowej – sprawdź na evita.sklep.pl. Kontakt ze skórą prowadzi do ich przekształcenia w tlen singletowy (tlen atomowy), który wykazuje również bardzo dobre właściwości, jeżeli chodzi o wpływ na skórę, mikroorganizmy.